Menu Sluiten

Handig om te weten (en een paar spelregels…)

Huisje (ver)kopen  Verzekering 
Parkeren  Zwemwater
Erfafscheiding  Afval
Elektriciteit (meterkast) Drinkwater 
Japanse Duizendknoop  De SRV-wagen 
AED (defibrillator) Huisdieren 
Boekenkastje  Opbouw factuur (huur)
lost & found   

Huisje (ver)kopen
Informatie over het huren van tuinen en het kopen en de beschikbaarheid van huisjes kunt u opvragen bij de verhuurder, de firma Van Rijn. Contactgegevens staan op:  www.recreatieparkzonneweide.nl

Huurt u al een tuin en wilt u de huur van de grond opzeggen? In uw huurcontract staat wat de opzegtermijn is en wat er met het huisje gebeurt. Wilt u uw huisje verkopen aan een volgende huurder, dan stelt u samen met de verhuurder (de firma Van Rijn) de verkoopprijs vast. Mocht u er samen niet uitkomen, dan zullen huurder en verhuurder op gezamenlijke kosten een bindende taxatie vragen bij een beëdigd taxateur. Zie hiervoor de “Taxatie notitie (2018)” op het besloten deel van deze website.

Parkeren
Er zijn twee parkeerplaatsen. De parkeerplaats meteen links na de slagboom is gereserveerd voor alle huurders van Dotterbloem en voor huurders van Pinksterbloem met tuinnummer 28 en hoger. De grote parkeerplaats is er voor de overige huurders en voor bezoekers. Huurders kunnen een chip voor de slagboom aanschaffen; bezoekers betalen bij de slagboom 4 euro met pin of muntgeld.  Als proef zal in de loop van 2023 een laadpaal voor elektrische auto’s worden geplaatst.

Rij rustig van en naar de parkeerplaats!

Verzekering
Er is geen collectieve verzekering voor de opstal van de huisjes. U kunt dit zelf regelen. Bijvoorbeeld bij het bureau waar een aantal leden de verzekering heeft ondergebracht: Assurantie Adviesbureau P & P, Postbus 284, 1180 AG Amstelveen – T. 020-547 01 11, www.penp.nl

Zwemwater
De dijk en het meertje maken geen deel uit van Zonneweide. De dijk is eigendom van de Waterschappen; het water is eigendom van de eigenaar van het huis ‘ De Rietkraag’ even verderop. Het gebruik van het water en de dijk door Zonneweiders wordt door beide partijen gedoogd. Het gedogen slaat op het gebruik om te zwemmen, niet om langs de waterkant te recreëren. Om geen risico te lopen op een aanpassing in het gedoogbeleid, is het is van groot belang om rekening te houden met de gemaakte afspraken: gebruik het weiland alleen om in en uit het water te gaan en blijf niet hangen, hoe gezellig dit ook kan zijn.

Om overlast onderling te beperken raden we aan om vaarattributen niet bij het trapje te parkeren en rekening te houden met in- en uitstappende zwemmers.

De bosrand en de daarachter gelegen groenstrook zijn verboden gebied.

Erfafscheiding
Tussen de tuinen dient beplanting te staan in de vorm van een haag. De hoogte van deze beplanting mag geen hinder veroorzaken voor de buren. Dit geldt ook voor de bomen in uw tuin. Schuttingen en rietmatten zijn tot een beperkte lengte toegestaan.

Afval

  • Huishoudelijk afval wordt gedurende het seizoen op maandag opgehaald en in de maanden juli en augustus ook op vrijdag (rond 8 à 9 uur ‘s ochtend). U kunt het op de ophaaldag aanbieden in de bekende plastic vuilniszakken, bij voorkeur in een afgesloten bak en voor het elektriciteitskastje van uw tuin.  Op andere dagen is het niet toegestaan afval aan het pad te zetten.
  • Tuinafval kan in handzame hoeveelheden alleen op maandag aan het pad worden gezet. Natuurlijk kunt u uw groene afval ook op een composthoop in uw tuin verwerken tot natuurvriendelijke voeding voor uw tuin.
  • Het is verboden om takken of afval in de tuin te verbranden.
  • Voor het afvoeren van grotere hoeveelheden (tuin) afval kunt u ook contact opnemen met de gebroeders Van Rijn van Recreatiepark Zonneweide BV.
  • Bij de slagboom staat een glasbak.

Elektriciteit

  • Elektriciteit met eigen meter – uw huisje is aangesloten op het elektriciteitsnet en heeft een eigen meter. Nieuwe huurders dienen zich zelf aan te melden bij een energieleverancier.
  • Meterkast – De kosten voor het onderhoud van de kast worden gedragen door alle huurders waarvan de meter zich in de betreffende kast bevindt; ook als de meterkast aan het pad voor een andere tuin staat. 
  • Zonnepanelen op het dak? – Neem contact op met de firma Van Rijn. Het plan is om de daken van de eerste huisjes van geïnteresseerde huurders vanaf de zomer 2022 van zonnepanelen te voorzien. 
  • Laadpaal elektrische auto’s – De firma Van Rijn is van plan om als proef in de zomer een laadpaal te plaatsen.

Drinkwater
Alle huisjes zijn aangesloten op het openbaar waterleidingnet (zonder eigen meter).

In het winterseizoen wordt, voordat de vorst invalt, de hoofdkraan van het park afgesloten. Om schade te voorkomen is het belangrijk dat u vóór de eerste nachtvorst het water van uw huisje aftapt, zodanig dat alle leidingen leeg zijn. Denk ook aan het water in de geiser, stortbak en toilet­pot. Sluit daarna de aftap-/waterkraan van uw perceel. In principe wordt het water rond 1 april weer aangesloten.

Drinkwater dient niet te worden gebruikt voor het sproeien van de tuin, daarvoor is er het slootwater.

Japanse Duizendknoop
Op enkele percelen op Zonneweide is de invasieve Japanse Duizendknoop gesignaleerd. Hoe schadelijk die plant kan zijn is de afgelopen tijd breed uitgemeten in de media. De firma van Rijn ontvangt graag een overzicht van de plekken waar de plant gezien is. Huurders die deze plant hebben gesignaleerd kunnen dit hier melden. Weten hoe de plant eruit ziet? Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staan foto’s en een beschrijving: NVWA website. Zie bijvoorbeeld ook de website van de Universiteit Wageningen en een informatieblad van de gemeente Amsterdam

De SRV-wagen
Er zijn er nog maar weinig in Nederland, maar wij hebben er één en die is er voor iedereen!
Op zaterdag en dinsdag staat de SRV-wagen rond 10 uur op het terrein achter de schuur.

AED (defibrillator)
De AED bevindt zich aan de zijkant van de schuur net voorbij de bocht na de slagboom  (het hele jaar beschikbaar).

 

 

 

 

 

Huisdieren
Het hebben van gangbare huisdieren is toegestaan. Honden dienen buiten de tuin altijd aangelijnd te zijn (ook op de dijk!), en buiten het complex te worden uitgelaten. Eventuele “ongelukjes” even opruimen.

Boekenkast
Lezers kunnen boeken lenen of ruilen in het boekenkastje op het paadje langs Hondsdraf 26. Ook in de schuur staat een boekenkast.

lost & found
Iets verloren? Het lost & found kastje bevindt zich aan de zijkant van de schuur (waar ook de defibrillator hangt).

 

 

 

 

 

 

Opbouw factuur (huur)
Jaarlijks ontvangt u in december van de firma Van Rijn een overzicht van de kosten die in rekening zullen worden gebracht in het komende jaar. Hierna volgt een toelichting op dat overzicht.

  • Huur en parkeergeld – De firma kan de huurprijs en het parkeergeld jaarlijks indexeren aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI) van de maand september. Deze index is te vinden op: www.cbs.nl . Zie ook de bepaling hierover in uw huurovereenkomst.
  • Water – De kosten kunnen wisselen naar gelang het waterverbruik in een bepaald jaar (meer verbruik tijdens een mooie zomer). Het totaalbedrag aan aanslagen vaste lasten en verbruik die gedurende het betreffende jaar door de firma worden ontvangen van het waterbedrijf, wordt gedeeld door het aantal huisjes. Geen individuele meters.
  • Zuiveringsheffing – Het totaalbedrag aan (na)heffingen die gedurende het betreffende jaar door de firma worden ontvangen, wordt gedeeld door aantal huisjes.
  • OZB – De firma ontvangt een aanslag op grond van de waarde van Recreatiepark Zonneweide. De firma deelt dit door het aantal verhuurde vierkante meters en komt dan al jaren rond de 10 cent per m2 uit (afgerond). Soms hanteert de firma het oude tarief als er ten tijde van het versturen van het kostenoverzicht nog geen nieuwe aanslag werd ontvangen. Het bestuur van de huurdersvereniging houdt de ontwikkelingen rond OZB en recreatieobjecten in de gaten.
  • Toeristenbelasting – De kosten zijn ieder jaar anders en hangen af van 1) het aantal overnachtingen in een bepaald jaar (meer overnachtingen tijdens een mooie zomer) en 2) de tarieven die de gemeente jaarlijks vaststelt.  De firma houdt dagelijks een nachtregister bij. Aan het eind van het jaar ontvangt de firma van de gemeente het verzoek om deze gegevens door te geven. Omdat het privacygevoelige gegevens betreft gaat het overzicht eerst naar de accountant die er een verslag van maakt en voorzien van een accountantsverklaring naar de gemeente stuurt. Op deze manier heeft de gemeente geen inzicht in het huurdersbestand. Het totaalbedrag van de aan de gemeente te betalen belasting plus de kosten voor de accountant, wordt gedeeld door het aantal huisjes.
  • Afvoer huisvuil – De afvoer wordt door de firma verzorgd en niet door de gemeente. De kosten die hiermee gemoeid zijn worden gedeeld door het aantal huisjes.

Belastingen en heffingen van de gemeente De Ronde Venen zijn terug te vinden op: Gemeentebelastingen Amstelland